Op 01 januari 1959 neemt de revolutionair Fidel Castro (1926) na een jarenlange guerrillaoorlog de macht in Cuba over van dictator Fulgencio Batista (1901-1973).

Op 10 maart 1959 komen de inwoners van Tibet in opstand tegen de Chinese bezetting van hun land en gaat de dalai lama in ballingschap.

Op 08 februari 1959 opent Prins Bernhard, echtgenoot van Koningin Juliana, Verolme Estalieros Reunidos do Brasil, een scheepswerf aan de rand van het regenwoud in Brazilië.

In 1959 wordt in de provincie Groningen bij Slochteren een groot gasveld ontdekt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een joint venture van Shell en Esso.

In 1959 gaat een groep wetenschappers naar het Sterrengebergte in Nieuw-Guinea om het onbekende gedeelte van deze Nederlandse kolonie in kaart te brengen.

Op 13 december 1959 presenteert Mies Bouwman de eerste grote tv-inzamelactie ‘Redt een kind'.

Op 05 april 1959 wordt de eerste aflevering van het programma Sport in beeld (1959-1966) uitgezonden.

In 1959 introduceert de DDR (Oost-Duitsland de Lipsischritt, een alternatieve dans voor de rock-'n-roll.

In 1959 wordt Sparta landskampioen voetbal.

De zomer van 1959 is droog en zonnig en staat met 796.9 uren zon op de derde plaats van zonnige zomers sinds het begin van de officiële waarnemingen in 1901.

Op 12 maart 1959 worden er Tweede Kamer verkiezingen gehouden. Het vierde kabinet Drees was in december 1958 ten val gekomen.

In 1959 worden de eerste Amerikaanse Mercury-astronauten (The Mercury 7) aan het publiek gepresenteerd

In 1959 wint Féderico Bahamontes de Tour de France.

In 1959 staat Petite fleur - Monty Sunshine / Peter Schilperoort nr 1 op de hitlijst van de Muziek Express 1959

En op 1 april 1959 wordt in Hengelo handbalvereniging Donar opgericht.

Na een fusie tussen de handbalafdelingen van HGV en Tubantia ontstond de nieuwe handbalvereniging “Donar”.
Van Tubantia werd de typemachine meegekregen (met de restrictie dat als Tubantia hem nodig had zij er ook hun stukjes op mochten typen) en een klein startkapitaal.

Aanvankelijk werd nog buiten gespeeld, met elf tegen elf, op het huidige voetbalveld van Barbaros en ook de afmetingen had van een voetbalveld. Later ging ons veld naar waar nu de inloopbaan is van atletiek op het Veldwijk.

Het elf -handbalveld was in de laatste jaren van haar bestaan verdeeld in 3 vakken. Men mocht met nooit meer dan met 6 personen (exclusief de doelverdediger) verdedigen en met 6 personen aanvallen. Voor die tijd werd over het hele veld gespeeld, dus zonder de drie vakken. De cirkel was in beide situaties op 13 meter van het doel.

Toen, eind jaren zestig begin jaren zeventig, de clubs uit de hoogste afdelingen verplicht werden hun wedstrijden af te werken in de zaal verdween het elfhandbal en werd overgeschakeld naar “zevenhandbal” wat later “zaalhandbal” werd.

De thuiswedstrijden van Donar werden gespeeld in een garagehal van Theusink in Delden en in een sportzaal aan de Boddenkampstraat in Enschede. Uiteraard lag daar geen mooie zwevende parketvloer in zoals we hebben in het Veldwijk maar speelden ze op de betonnen vloer.

Uitwedstrijden werden o.a. gespeeld in de veilinghallen in Twello en Arnhem. Dat het niet altijd piekfijn voor elkaar was blijkt uit de verhalen van de spelers van het eerste uur. Voordat er gespeeld kon worden werd er schoongemaakt maar vaak bleef er ondanks dat wel wat achter op de vloer die daardoor spiegelglad bleken. Maar onze pioniers waren niet voor een gat te vangen; met sokken over de schoenen was er meer grip op de vloer!

De kleedkamers voor de dames en heren werden gebouwd met de kratjes voor groente en fruit. Iedereen kent deze kratjes wel en kan zich dus voorstellen dat er aardige doorkijkjes ontstonden….

Een dames juniorenteam is ooit ook nog landskampioen geworden in de oude RAI in Amsterdam. In dit team speelde Lony Lammertink-Wessels (speelde ook voor Oranje), haar aanmelding voor de reünie was al snel binnen (net als van enkele teamgenoten) zodat we op 26 april verhalen uit de eerste hand over de beginjaren van Donar konden horen.